Arne Dujardin – september 2022

Leven met Spina Bifida, er bestaan heel wat verhalen over. De een al wat positiever dan de ander. Ook in de media of online lees je vaak de negatieve kant van Spina Bifida. Dit hoeft zeker niet zo te zijn. Daarom willen we met deze nieuwe rubriek inzoomen op de positieve kant van Spina Bifida.  Ter navolging van de prachtige tocht van Mario zal in deze rubriek telkens iemand aan het woord komen die zijn of haar ervaringen met het leven met Spina Bifida wil delen.

Deze keer ging Mario langs bij Arne Dujardin.  

M: Dag Arne, eerst en vooral fijn dat je wilt meewerken aan deze rubriek van ons tijdschrift. Kan je jezelf even voorstellen aan onze lezers?

A: Ik ben Arne en ben 16 jaar.  Ik speel E-hockey en dart ook regelmatig.  Op school zit ik een aparte richting die OV4 en OV1 en 2 overlapt.  Ik heb 1 jongere zus.  Thuis word ik daarnaast ook vergezeld door een hond en een kat.

M: Je bent zelf geboren met Spina Bifida, welke invloed heeft dit op jouw leven?

A: Het moeilijkste aan Spina Bifida is om niet erkend te worden als een ‘gewone’ burger.  Hier in Roeselare word ik al wel eens nageroepen.  Gelukkig heb ik bij de vereniging ook heel wat vrienden.  Door hierbij aan te sluiten heb ik geleerd mijn grenzen te verleggen.  Bijvoorbeeld toen ik vorig jaar mee op pad ging tijdens Side to Side.

M: Zijn er zaken die moeilijker lopen doordat je Spina Bifida hebt?

A: In school ben ik vorig jaar van richting moeten veranderen omdat ik te vaak afwezig was.  Zo heeft mijn beperking toch wel een invloed op mijn leven.

M: Wat houdt jou recht tijdens die moeilijke momenten?

A: Muziek.  Vooral Rockmuziek geeft me kracht.  Mijn favoriete band is Muse.  Hopelijk kan ik gauw eens naar hun concert en kan ik meezingen met nummers als Knights of Cydonia en Uprising.  Als ik dat hoor krijg ik een boost.

M: Ondanks Spina Bifida heb je nog heel wat dromen en plannen klaarstaan. Kan je hier iets meer over vertellen?

A: Toen ik tijdens Side to Side mee op pad ging, was ik op het idee gekomen om daar nog een tweede stap in te zetten.  Ik kreeg het idee om een tweede Side to Side te ondernemen.  Ter voorbereiding van deze toch beklom ik dit jaar al de flanken van de Mont Ventoux, waarbij ik de laatste 2 kilometer volledig zelfstandig aflegde.  Ooit wil ik de 21 km lange beklimming volledig zelf kunnen afwerken.

M: Ik zag dat je sportief bezig bent met rolstoelhockey. Hoe gaat dat precies in zijn werk?

A: We spelen net als bij basket 5 tegen 5 op een veld van 16 meter breed en 26 meter lang.  We gebruiken daarbij een bal met gaten.  Deze bal proberen we in een 20 cm hoog doel te mikken.  Voortbewegen doen we in een elektrische rolstoel die hier speciaal voor uitgebouwd is.

M: Welk advies zou je nog willen meegeven aan onze lezers met Spina Bifida & Hydrocephalus?

A: Leef je eigen leven en jaag je dromen na.

Volgend jaar vindt de jongerenversie van Side to Side plaats van 1 tot 4 november 2023 langs de Belgische kustlijn.

Een startdag voor dit project is voorzien op 19 maart. 

Meer info hierover volgt later.